Retete cu linte
Supa de linte
Ingrediente: 500g linte rosie, 1 ceapa, 6 catei de usturoi, 1 lingura de cimbru uscat, sare si piper.
Lintea se alege, se spala bine si se pune al fiert cu apa si un varf de sare. Cand a dat in clocot, se scurge apa si se pune la fiert cu alta apa si putina sare. Se fierbe la foc potrivit si cand este aproape fiarta, se adauga ceapa tocata marunt si usturoi pisat. Se condimenteaza cu sare si piper si se adauga cimbrul cu 10 minute inainte de a lua oala de pe foc.
Pofta buna!
Paste cu linte
Ingrediente: 500g paste scurte, 200g linte rosie, 4 catei de usturoi, 4 linguri ulei de masline extravirgin, 1 ardei gras rosu, 1 ardei iute, 1 castravete murat, 1 legatura marar, sare si piper.
Pastele se fierb in apa cu sare, se scurg de apa si se adauga 1 lingura de ulei, se amesteca si se pastreaza la cald. Lintea se fierbe in apa cu sare pana cand boabele incep sa se sfarme. Se scurge lintea de apa. Se caleste usturoiul, ardeiul gras, ardeiul iute si castravetele murat, taiat cubulete. Se amesteca pastele cu lintea si legumele. Se presara marar verde tocat si se serveste.
Pofat buna!
Linte cu usturoi
Ingrediente: 250g linte rosie, 1 ceapa, 900 ml apa, 3 linguri pasta de usturoi pisat, 2 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 lingurita de chimen, 200g rosii in bulion, 1 legatura de patrunjel verde, sare si piper.
Ceapa tocata marunt se caleste pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga lintea aleasa si spalata si apa. Se fierbe la foc potrivit pana cand lintea este fiarta.
Usturoiul pisat se caleste in ulei, se adauga chimen, sare si piper dupa gust si se toarna deasupra rosiile in bulion, sfaramate.Se lasa ingredientele sa fiarba 5 minute, apoi se toarna amestecul in vasul cu linte. Se mai fierbe 3 minute, se ia vasul de pe foc, se presara patrunjel verde tocat si se lasa acoperit 10 minute inainte de a servi mancarea.
Pofta buna!
Retete cu hrisca
Supa de rosii cu hrisca
Ingrediente: 100g hrisca, 8 rosii mari sau 800ml rosii in bulion, 500ml bulion de rosii, 1 ceapa mica, 1 lingura miere, busuioc, 1 telina mica, 1 catel de usturoi, sare si piper.
Se pune hrisca spalata bine intr-un vas cu apa calda pentru a se inmuia mai multe ore. Cel mai bine este de seara pana dimineata. Se pun in blender rosiile in bulion, telina taiata in cubulete si ceapa taiata marunt.
Se adauga sare dupa gust in ingredientele maruntite. Apoi se adauga bulionul, mierea si hrisca inmuiata si scursa de apa. Se amesteca din nou. Se serveste cu busuioc taiat deasupra si paine prajita frecata cu usturoi si stropita cu ulei de masline.
Pofta buna!
Hrisca cu legume
Ingrediente: 1 cana de hrisca, 1 ceapa, 2 ardei grasi, 1 lingura ulei de masline, 1/2 lingurita de sare, 1 legatura verdeata.
Se curata legumele si se toaca feliute subtiri si se pun la calit intr-o cratita cu putina apa timp de 2 minute. Se adauga apoi hrisca aleasa si spalata si se toarna deasupra apa clocotita cat sa le acopere cu 5-6 cm. Se da focul mic si se lasa sa fiarba inabusit 20 de minute. Dupa acest timp, se adauga sarea si uleiul.
Se amesteca, se presara verdeata tocata marunt si se opreste focul. Se serveste cu diferite chiftelute.
Pofta buna!
Mancarica de hrisca cu ciuperci
Ingrediente: 1 cana de hrisca, 1 kg ciuperci proaspete, 2 cepe, sare, 3 linguri ulei de masline extravirgin, ierburi uscate (busuioc, patrunjel).
Hrisca se fierbe cu grija fara a amesteca, astfel se faramiteaza.
Ciupercile se curata, se spala, apoi se taie rondele si se pun la calit cu ulei, intr-o tigaie mai mare. Se lasa pana incep sa se rumeneasca. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt – se adauga la ciuperci cand acestea incep sa se rumeneasca. Se amesteca si se lasa la foc mediu sa se caleasca impreuna. Sunt gata cand se inmoaie si se rumeneste usor si ceapa. Se adauga putina sare, ierburi uscate, se amesteca si se lasa la foc mic pana este gata hrisca. Apoi, hrisca fiarta se adauga peste ciuperci. Se amesteca cu grija astfel incat sa nu se faramiteze, se adauga sare si se mai lasa 10-15 minute la foc mic. Se serveste calda , cu muraturi.
Pofta buna!