Xylitolul este o substanta naturala alba, cristalina, care se gaseste in concentratii mici in fibrele multor fructe si legume, si in concentratii mai mari in coceanul de porumb, in scoarta anumitor copaci precum mesteacanul, si in cojile de nuci si alune.

Aceasta substanta a fost descoperita in anul 1890 si este un zahar natural, cu cinci legaturi de carbon, folosit pentru a inlocui zaharul de masa sau alti indulcitori. Se gaseste in cantitati mici si in corpul uman care produce zilnic, din diverse surse alimentare, de la 5 pana la 10 grame prin intermediul metabolismului.

ptr diabeticiXylitolul contine cu 40% mai putine calorii decat zaharul normal, ceea ce conduce la un efect pozitiv in mentinerea greutatii normale a corpului. Acesta poate fi utilizat in cantitati moderate si de catre persoanele care sufera de diabet. Indicele glicemic al xylitolului este extrem de mic, aproximativ 7, spre deosebire de cel al zaharului care este 70-80, sau al glucozei care este 100.

Consumul xylitolului conduce asadar la scaderea riscului complicatiilor cronice in cazul diabetului zaharat. De asemenea, acesta are beneficii si in cazul persoanelor supraponderale deoarece limiteaza luarea masiva in greutate si previne predispozitia catre diabetul zaharat.

Cercetarile clinice efectuate timp de 35 de ani atesta faptul ca xylitolul indicat pentru sanatatea bucala. Cercetatorii de la Universitatea Turku din Finlanda au descoperit ca acest produs are un rol important in igiena cavitatii bucale, in special in ceea ce priveste echilibrul acido-bazic.

Consumul regulat de alimente ce contin zahar si amidon poate provoca neplacutele carii dentare. In schimb, xylitolul ajuta la eliminarea placii bacteriene, reduce riscul de aparitie a cariilor dentare, fiind un ajutor de nadejde al dintilor. In plus, acesta favorizeaza transportul calciului in saliva si remineralizeaza smaltul dintilor, scazand astfel frecventa aparitiei cariilor dentare. Datorita efectului de protectie pe care il are asupra gurii, xylitolul este utilizat si in paste de dinti precum si in gume de mestecat, bomboane, ape si spray-uri de gura.

Datorita proprietatior sale antibacteriene, xylitolul este recomandat si in afectiunile ORL, acesta prevenind dezvoltarea bacteriilor si scazand riscul de otite. Astfel, acesta este utilizat si in produse naturale de decongestie nazala, care pot ameliora alergiile (la polen, poluare etc), a rinitelor si sinuzitelor.

In contact cu xylitolul, bacteria ce provoaca infectiile cailor respiratorii isi pierde abilitatea de a adera la tesuturi, permitand organismului sa o indeparteze mai usor. De asemenea, studiile au aratat ca utilizarea spray-urilor nazale cu xylitol reduce incidenta aparitiei infectiilor la nivelul urechii.xylitol1

Din punct de vedere gastronomic, xylitolului poate fi folosit cu succes pentru indulcirea bauturilor reci sau calde, fara a le modifica gustul sau aspectul. Poate fi utilizat si in prepararea deserturilor ce necesita procese termice.

Atentie!12427965901498737686No_dogs.svg.hi
Desi este foarte sigur pentru oameni, xylitolul este TOXIC  pentru caini, daca acestia inghit mai mult de 100 miligrame/kg/corp. Acest lucru se datoreaza modului diferit in care cainii metabolizeaza zaharul din sange.