Beneficiile terapeutice ale mierii de Manuka nu mai sunt demult un mister; simbolurile de pe ambalaje însă da.

Mierea de Manuka este cunoscută pentru proprietăţile antioxidante şi în special activitatea sa antibacteriană, dar nu toată posedă aceeaşi putere de a lupta împotriva bacteriilor. Pentru a clasifica mierea în funcţie de acest criteriu au fost concepute diferite sisteme pe care astăzi le găsim sub forma unor numere şi grupuri de litere pe ambalajele borcanelor.

Dacă termeni precum MGO, UMF sau KFactor îţi sunt încă necunoscuţi, haide să îi descifrăm împreună astfel încât să ştii cum să alegi mierea potrivită nevoilor tale.

Ce inseamna MGO

Ce înseamnă MGO?

Metilglioxal (MGO) este una din enzimele ce conferă mierii de Manuka proprietăţile sale unice antibacteriene. Acest nutrient se formează în mod natural în nectarul florilor de Manuka, şi este transferat automat în miere de către albine.

MGO™ este marcă înregistrată Manuka Health New Zeeland Ltd. şi totodată sistemul care indică activitatea antibacteriană prin măsurarea nivelului de metilglioxal (prescurtat MGO) din miere. Cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât este mai mare şi puterea antibacteriană. Nivelurile de MGO ale mierii Manuka Health sunt: MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ şi MGO 550+.

niveluri de MGO

Ce înseamnă UMF?

UMF (Unique Manuka Factor) sau factorul unic Manuka este factorul de evaluare ce determină puterea antibacteriană a mierii tot prin măsurarea nivelului de metilglioxal, dar şi a nivelul de dihidroxiacetona, respectiv activitatea peroxidului de hidrogen din miere.

UMF este marcă înregistrată utilizată doar de către producătorii licenţiaţi din Noua Zeelandă, şi totodată un sistem de clasificare care separă mierea de Manuka naturală, nealterată şi 100% pură, de produsele cu o calitate îndoielnică. Altfel spus, prezenţa pe ambalaj a simbolului UMF este o garanţie a faptul că mierea respectivă este originală.

Nivelurile UMF ale mierii de Manuka sunt:

  • UMF 5+, UMF 8+: niveluri scăzute ale activităţii antibacteriene => mierea este recomandată doar pentru consumul zilnic, ca şi supliment nutriţional;
  • UMF 10+, UMF 12+: indică o activitate antibacteriană mică spre medie => mierea este recomandată pentru întreţinere, menţinerea unei stări bune de sănătate;
  • UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+: activitate antibacteriană mare;
  • UMF 20+, UMF 25+: activitate antibacteriană foarte mare.

Ce inseamna KFactor

Clasificare miere de Manuka: ce înseamnă KFactor?

KFactor™, marcă înregistrată Wedderspoon, măsoară concentraţia granulelor de polen Manuka din miere. Cu cât cantitatea granulelor de polen este mai ridicată, cu atât şi efectele antioxidante ale acesteia sunt mai puternice.

Pe piaţa de specialitate, mierea marca Wedderspoon este disponibilă cu următoarele sisteme de clasificare:

  • KFactor 12: înseamnă că mierea conţine 65% granule de polen de Manuka;
  • KFactor 16: mierea are în compoziţie 75% granule de polen de Manuka;
  • KFactor 22: înseamnă o cantitate de 90% granule de polen Manuka în miere.

Ce inseamna NPA

Ce înseamnă NPA?

NPA (Non Peroxide Activity) măsoară activitatea non-peroxidica a mierii de Manuka.

Toate sortimentele de miere au activitate antibacteriană datorită unui antiseptic natural numit peroxid de oxigen – H2O2 (apă + oxigen). Prin expunerea la fluide, căldură şi lumina soarelui, activitatea peroxidului de oxigen este însă uşor distrusă, iar ca urmare mierea îşi mai pierde din proprietăţile antibacteriene.

În schimb, enzimele active din mierea de Manuka îşi păstrează timp îndelungat proprietăţile antibacteriene în ciuda contactului cu apa sau alţi factori, deoarece aceasta are o activitate unică non-peroxidică, mult mai puternică şi mai stabilă.

Mierea de Manuka testată pentru activitatea non-peroxidică urmăreşte aşadar să determine puterea enzimelor active în combaterea infecţiilor bacteriene şi a inflamaţiilor. Cu cât ratingul NPA este mai mare, cu atât proprietăţile antibacteriene ale mierii sunt mai puternice.

Ce înseamnă TA?

ce inseamna TATA se referă la activitatea totală a mierii, mai exact întreaga acţiune antibacteriană, şi este calculată prin combinarea nivelurilor de activitate peroxidică (Peroxide Activity – PA) şi activitate non-peroxidică (Non-Peroxide Activity – NPA) din miere.

Măsurarea activităţii totale se realizează în cadrul unui test în care mierea este aşezată pe un suport din sticlă ce conţine bacteria Staphylococcus aureus. După aproape o zi, se măsoară cât de mult s-a încetinit răspândirea acestei bacterii, iar de aici este obţinută valoarea TA.

Ce înseamnă RAW şi Non-GMO?

Non-GMODeşi nu sunt utilizate pentru a indica activitatea antibacteriană sau alte proprietăţi ale mierii de Manuka, pe ambalaj este posibil să întâlneşti şi următoarele denominaţii: 100% RAW şi Non-GMO, cum este cazul mierii de Manuka Wedderspoon.

100% RAW înseamnă că mierea este crudă, exact aşa cum au făcut-o albinele, şi nu este procesată termic sau prin altă metodă care ar putea duce la pierderea enzimelor active din compoziţie.

Pe de altă parte, Non-GMO este certificarea care atestă faptul că mierea nu are în compoziţie organisme modificate genetic (adaosuri sub forma unor substanţe artificiale, obţinute în laborator).

Miere de Manuka originală din Noua Zeelandă şi Australia găseşti cu diferite niveluri de MGO, UMF, NPA, TA şi Kfactor diferit pe vegis.ro.