Micutul fruct de culoare rosie, renumit in intreaga lume datorita beneficiilor sale extraordinare pentru sanatate, este originar din Himalaya si dateaza din anii 800 iHr. Legenda spune ca in timpul dinastiei chineze Tang, pe dealurile din Himalaya exista o fantana in care ani la randul cadeau fructele mici de culoare rosie ale acestui arbust. Localnicii care beau apa din acea fantana erau renumiti in toata regiunea pentru vitalitatea si energia lor.

Aceste bobite miraculoase au fost descoperite intamplator de catre unul din membrii dinasiei, pe nume Tai Zong in secolul al VII-lea. De atunci, aceste fructe dulci-amarui au devenit celebre si considerate un adevarat izvor de sanatate.

Ce contin fructele de goji?

GOJI BERRYFructele goji sunt extraordinare datorita continutului lor de:
aminoacizi, mai exact 19 la numar, constituienti de baza ai proteinelor, dintre care 8 sunt absolut esentiali si necesari vietii;
germaniu, element cu efect anticancerigen ce se regaseste foarte rar in alimente;
intregul complex de carotenoide, din care beta-carotenul si zeaxantina, substante renumite pentru efectele benefice asupra vederii;
proteine, mai exact 13%, adica mai mult decat numarul de proteine ce se gaseste in aceeasi cantitate de grau integral;
vitamina C, goji fiind al doilea fruct in lume in ceea ce priveste continutul de vitamina C;
vitaminele B1 si B6 care joaca un rol foarte important in transformarea hranei in energie;
beta-siterol, un agent antiinflamator ce reduce nivelul colesterolului din sange si este un aliat de nadejde in tratamentul impotentei si al afectiunilor prostatei;
acizi grasi esentiali, cu rol important in functionarea corecta a creierului si a sistemului nervos, dar si in producerea de hormoni;
solavetivona, un agent cu puternic rol antibacterian si antifungic;
cyperon, compus folosit in tratarea cancerului cervical, precum si in problemele legate de menstruatie si circulatie deficitara;
fisalin, un alt compus natural cu rol in intarirea sistemului imunitar, dar si in tratarea leucemiei, cancerului si a hepatitei B;
betaina, cu efecte benefice in tratarea tulburarilor nervoase, imbunatatirea memoriei, dezvoltarea masei musculare, precum si in procesul de detoxifiere. De asemenea, aceasta conduce la scaderea nivelului de homocisteina, factorul de risc major in bolile cardiovasculare. Acest element are si un rol esential in protejarea ADN-ului;
seleniu, cu efecte benefice in refacerea organismului dupa chimioterapie si in reducerea toxicitatii drogurilor.

De ce sa consumam fructe de goji?

Fructele goji sunt indicate si ca tratament pentru a preveni reaparitia tuberculozei. Cercetarile efectuate asupra acestor fructe minunate au scos la ivelala faptul ca ele au capacitatea de a intari muschii, in special muschii de la picioare. Consumul de goji a produs o schimbare majora in ceea ce priveste flexibilitatea incheieturilor oamenilor ce sufera de artrita.

Prin consumul regulat de goji, circulatia sanguina este mult imbunatatita, iar o buna circulatia duce implicit la functionarea corespunzatoare a organelor, creeaza o stare de bine, iar nivelul de energie este substantial crescut.

Datorita continutului bogat in antioxidanti, goji ne ajuta in lupta organismului impotriva bolilor si a oboselii cronice.

Consumul de goji este indicat persoanelor care doresc sa piarda in greutate si urmeaza o dieta in acest sens. Prin continutul lor bogat de nutrienti si substante benefice, aceste fructe nu doar ca aduc un aport nutritional important ce accelereaza metabolismul, dar in acelasi timp reduc pofta de mancare.

De remarcat este si efectul anti-imbatranire al fructelor goji. Nu intamplator goji mai este si supranumit “fructul longevitatii”. Vitaminele, mineralele si aminoacizii din compozitie au proprietati antioxidante si elimina din corp toate toxinele daunatoare ce conduc in timp la degradarea si imbatranirea organismului uman.

Fructele de goji imbunatatesc vederea, protejeaza ochiul impotriva cataractei si actiunii nocive a radicalilor liberi.

Fructele goji se pot folosi cu succes in lupta impotriva bolilor de inima, a presiunii arteriale crescute precum si impotriva colesterolului oxidat, foarte periculos pentru organism.

Cercetarile au scos la iveala efectul benefic al acestor fructe inclusiv in ceea ce priveste calitatea somnului, Astfel, vitamina B este responsabila de imbunatatirea dispozitiei, ameliorarea depresiilor si cresterea nivelului de sange, iar magneziul duce la scurtarea perioadei de timp necesara adormirii.

Cum consumam fructe de goji?

Aceste fructe se consuma ca atare, in jur de 10-30g pe zi, insa poti consuma si mai multe deoarece aceste bobite nu au efecte secundare. Se pot consuma si in amestec, alaturi de seminte, nuci si stafide sau adaugate in cereale, smoothie-uri, iaurt sau in ceaiul preferat.

Mai jos iti prezint o reteta de limonada super-energizanta si revitalizanta, cu minunate efecte benefice asupra starii de bine.

goji2Ambrozie – bautura miraculoasa cu goji

Ingrediente:

  • o mana de goji;
  • un cub de 2-3 cm patrati de ghimbir proaspat, fara coaja;
  • o lingura si jumatate de miere
  • zeama de la o lamaie;
  • 750 ml apa plata.

Cubul de ghimbir se taie cat mai mic si se amesteca in blender alaturi de goji, miere si aproximativ 200ml de apa. Compozitia obtinuta se adauga peste restul de apa plata si se adauga zeama de lamaie. Un adevarat deliciu pentru sanatatea ta!