Veninul de albine si beneficiile sale sunt un subiect intr-o continua dezvoltare, iar cercetatorii găsesc tot mai multe intrebuintari ale acestuia. Printre cele mai des intalnite intrebuintari ale veninului de albine se numara si folosirea acestuia ca si ingredient cosmetic, in compozitia cremelor antirid.

Pe site-ul nostru poti gasi Crema Antirid Hidratanta Royal Nectar de la Nelson sau Crema De Fata Organica de la Wedderspoon, ambele creme fiind pe baza de Miere de Manuka si venin de albine.
creme venin
Compozitia veninului de albine
Compozitia si puterea veninului de albine difera la fiecare specie de albine, fiind gasite chiar si mici particularitati in funtctie de locatia albinelor.
Veninul contine o varietate de peptide, incluzand melitina, apamina, adolapina, peptida MCD, enzime (de exemplu fosfolipaza), anime biologic active (histamina si epinefrina) si nonpeptide. Toate aceste componenete au o gama larga de proprietati farmaceutice.
Aceasta compozitie unica a veninului de albine are efecte multiple asupra corpului uman. Componentele naturale ale veninului au fost izolate si studiate de catre cercetatori, identificandu-se cea mai importanta componenta ca fiind melitina. Ocupand aproape 50% din compozitia veninului de albine, melitina este recunoscuta ca fiind un puternic anti-inflamator.

Intrebuintarile veninului de albine
Veninul de albine a fost folosit ca si remediu traditional pentru a trata artrita, reumatismul, durerile de spate, tumorile canceroase sau bolile pielii. Multe studii au aratat eficacitatea veninului in tratarea acestor afectiuni patologice, precum artrita, durerile de spate sau tumorile canceroase.
In urma acestor cercetari stiintifice s-a raportat faptul ca veninul a avut numeroase efecte pozitive asupra oamenilor care sufera de artrita, melitina (componenta majora a veninului) avand proprietati anti-inflamatorii, benefice in cazul acestei afectiuni.

Ca si ingredient cosmetic, veninul de albine este util ca si agent topic in regenerarea pielii sau in tratamentul diferitelor afectiunii ale epidermei, dupa cum spune un studiu publicat in Coreea de Sud, in anul 2015. Acesta a aratat ca tratamentele cu ser ce contine venin de albine, folosite in clinici, au imbunatatit aspectul tenului, prin diminuarea ridurilor de pe suprafata totala a fetei, atat ca si numar de riduri, dar si adancimea lor.
Mecanismul prin care serul pe baza de venin isi exercita efectele antirid este inca necunoscut, desi actiunea terapeutica a veninului a fost studiata in special pentru efectele sale asupra pielii. Atunci cand bacteriile cutanate au fost incubate cu veninul de albine, a fost demonstrata o actiune bacteriostatica a veninului, care a fost sustinuta in continuare de activitatea sa anti-inflamatorie aspura bacteriilor cutanate, prin suprimarea secretiei de citokine proinflamatorii. Acelasi studiu aratat ca persoanele care sufera de acnee au avut parte de rezultate benefice in urma tratamentului cu venin de albine.

Extractia veninului de albine
Veninul de albine este colectat din specia de albine Apis Melifera. Veninul se extrage folosind o stimulare electrica de joasa tensiune. Apicultorii folosesc un asa numit “cadru de colectare” (colector de venin) cu niste electrozi de sarma instalati pe el, prin care trece curent electric de joasa tensiune, pe o baza de sticla. Aceste cadre sunt instalate in stupi, iar albinele care ajung in contact cu ele primesc un mic stimul electric. Acest lucru face ca albina sa intepe sticla, eliberand veninul, dar fara a pierde acul (pierderea acului cauzand moartea albinei).
Odata ce procesul de colectare a luat sfarsit, veninul de albine se usuca pe sticla, iar intreg cadrul este dus intr-un laborator, unde este colectat veninul.

honey_4