Caisulcunoscut si sub denumirea botanica de Prunus Armeniaca este un pom fructifer, ce face parte din familia Rosaceelor. Asa cum ne arata si denumirea sa, acesta provine din Armenia, unde a fost descoperit cu cateva sute de ani in urma. Acest arbore de dimensiuni mici se cultiva de foarte mult timp, iar unele surse il mentioneaza ca avand originea in China.

Caisul are multiple intrebuintari, pe langa fructele sale gustoase si nutritive se utilizeaza si pentru samburii sai, din care se extrage un ulei cu proprietati minunate.

ulei samburi caiseUleiul de samburi de caise are consistenta usoara, asemanatoare cu uleiul de migdale, claritate , vascozitate redusa si un miros caracteristic. Este bogat in antioxidanti naturali, ce lupta impotriva radicalilor liberi precum si in vitaminele C, B1, B2, B6, B17 si E, cu efect regenerant si revitalizant pentru piele. Tot vitamina E este cea care da fermitate pielii, conferind un aspect bine conturat si inlaturand ridurile.

De asemenea cotine acid oleic (Omega 9) aproximativ 65% , acid linoleic (Omega 6) – 28% , precum si o mica cantitate de acid alfa linoleic (Omega 3), aproximativ 1 %. Acidul linoleic este foarte usor incorporat de piele, nu lasa urme grase si senzatie de piele grasa.Tot el reduce pierderea de apa din piele, penetreaza rapid epiderma si restabileste elasticitatea acesteia.

Cercetarile recente au scos la iveala ca acest ulei are un vizibil efect antirid, ajuntand pielea sa-si recapete supletea si vitalitatea.
Datorita proprietatilor sale, uleiul de samburi de caise se recomanda tuturor tipurilor de ten si in special tenului imbatranit prematur si obosit, precum si in cazurile de piele sensibila si uscata.

Utilizarea acestui ulei este recomandata si persoanelor ce sufera de acnee, iritatii, puncte negre, eczeme si inflamatii.

oil

Poate fi folosit cu succes pentru a proteja epiderma de actiunea nociva a razelor solare precum si impotriva vantului.

Uleiul de samburi de caise se poate utiliza si in locul demachiantului zinic, in ingrijirea pielii din jurul ochilor precum si pentru zona delicata a gatului si a decolteului.

Folosit in mod frecvent, acest ulei imbunatateste aspectul pielii afectate de celulita, restabilind elasticitatea epidermei.

Fiind atat de usor absorbit de piele, se utilizeaza ca baza pentru masajul si gomajul facial cat si pentru cel corporal.

Uleiul de samburi de caise poate fi utilizat ca atare, nediluat, dar poate fi introdus ca si component in alte produse cosmetice precum crème, uleiuri de masaj, compozitii pentru ingrijirea gatului si a decolteului. Poate fi folosit ca ingredient in serumuri pentru ochi, in masti pentru revitalizarea tenului, precum si in uleiuri utilizate inainte si dupa bronzare.

Studiile au aratat ca uleiul de samburi de caise este un excelent calmant, putand fi folosit si pe post de somnifer, inainte de culcare. De asemenea consumul acestui ulei conduce la o buna functionare a tiroidei. Datorita continutului ridicat de vitamina A si de vitamina B 17 este indicat in tratamentul impotriva cancerului.