Semintele de susan negru au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale deosebite si a nutrientilor pe care ii are fata de susanul comun. Acum 2000 de ani erau utilizate in Orientul Mijlociu datorita proprietatilor sale revitalizante, dar si datorita gustului sau deosebit.

In vremea dinastiilor chineze, susanul negru era considerat un tonic suprem al enegiei Jing si era atat de apreciat incat a devenit moneda de schimb intre casele nobililor. In acelasi timp, cetatenilor de rand le era interzis consumul de susan negru, dar in schimb li se cerea plata tributului in susan negru.

Exista de asemenea si multe legende care au la baza importanta susanului negru. O povestire asiriana ne povesteste despre ritualul zeilor de a bea vin/lapte de susan negru inainte de a crea Pamantul. O alta povestire chinezeasca relateaza ca o femeie din China antica a trait mult peste 80 de ani dupa ce a consumat seminte de susan negru. Mai mult decat atat la acea varsta mergea cate 30 de mile  pe zi si fugea mai repede ca vantul, gratioasa ca o caprioara.
In India este cunoscut sub numele de “rasayana” adica “cel care prelungeste viata”.seminte-de-susan-negru-bio-200g

In prezent, in lume, susanul este cultivat in India, Myanmar si China, iar in Europa, in Grecia si sudul Italiei.
Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte  tipuri de susan, fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Gustul sau este dulce si are aroma de nuca. Semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe.

Studiile au aratat ca susanul negru contine 60% mai mult calciu decat susanul alb precum si cantitati mari de proteine, fier si magneziu. 1 gram seminte susan negru contin 85 miligrame calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc, seleniu, lecitina, vitaminele E, B1, B6, B9, care sunt usor de asimilat. Semintele de susan au in compozitie  5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati, 20% proteine si aminoacizi esentiali ( contin cu 50% mai multe proteine decat carnea) si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor sunt recomandate copiilor aflati in crestere. De asemenea, semintele de susan sunt bogate in acid oleic, care indeparteaza  colesterolul rau din corp si curata sangele si a acidului linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului vascular.

Efectele sale curative sunt multiple, datorita continutului bogat in calciu , seminte de susan negru fiind recomande si in prevenirea osteoporozei.
Semintele de susan se recomanda mai ales in cazurile de oboseala cronica sau in perioadele de covalescenta, datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine indispensabile corpului uman. De exemplu, o singură lingura de seminte de susan contine suficiente vitamine si minerale pentru ca organismul sa fie energizant pentru cateva ore bune.

Seminte_de_susan_50dd606a1ebc6In ceea ce priveste diabetul, un studiu din anul 2011 a aratat  faptul ca uleiul de susan imbunatateste eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale, la pacientii cu diabet zaharat de tip II.

Hipertensiunea  arteriala si bolile de inima pot fi prevenite prin cosumul semintelor de susan negru.

Uleiul de susan poate ameliora si efectele sclerozei multiple. Intr-un studiu realizat cu ajutorul soarecilor de laborator uleiul din seminte de susan a protejat animalele prin reducerea secreției de interferon gamma, un factor-cheie in aparitia inflamatiei autoimune in cazul sistemului nervos. Specialistii  oncologi sustin ca substantele din semintele de susan inhiba si dezvoltarea celulelor canceroase.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului.

Alte utilizari in scop medicinal ale semintelor de susan sunt:
• Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare. Arsurile se trateaza cu un terci din seminte rasnite si apa. Se schimba pansamentul de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare.
• Semintele de susan diminueaza efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi;
• Semintele de susan negru contribuie la reglarea tranzitului intestinal si trateaza constipatia. Acestea reduc, de asemenea, nivelul colesterolului;
• Clatirea gurii cu ulei de susan ajuta la diminuarea bacteriilor si a infecțiilor din cavitatea bucala;
• Gatul inflamat sau infectiile  de la nivelul gatului pot fi reduse prin gargara cu ulei de susan;
• Masarea scalpului cu ulei de susan ajuta la eliminarea paduchilor;
• Pentru tratarea durerilor articulare fitoterapeutii recomanda combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultata se aplică pe zona afectata;
• Uleiul de susan are proprietăți emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine;
• Dermatita provocata de scutec poate fi prevenita  prin aplicarea de ulei de susan pe pielea copilului;
•Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu), fiind folosit, in acelaşi timp, pentru sporirea lactatiei tinerelor mame.
Astfel, consumul regulat al semintelor de susan se dovedește a fi o decizie importanta atunci cand vine vorba despre a avea o viata echilibrata si sanatoasa.

Cum se consuma  semintele de susan:31051_l

– adaugati-le in salate, sucuri de fructe sau smoothie-uri, in briose, clatite sau paine de casa;
– adaugati-le in amesecul de legume la gratar (la sfarsitul gatitului)
– preparati-va propria pasta de susan, pe care sa o intindeti pe o felie de paine.

 

Sau puteti incerca delicioasa reteta de mai jos, o mancare excelenta pentru o dupa amiaza de duminica cu prietenii:

SURPRIZA DE CARTOFI DULCI CU SUSAN

1 kg cartofi dulci
2 linguri susan negru
un praf de sare

Cartofii se spala cu o periuta , se taie in patru, in lungime.
Se aseaza intr-o tava , se presara cu susanul negru si cu putina sare.
Se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 minute.

Intre timp, pregatim sosul din :almonds-sunflower-seeds-hemp-seeds-flax
100 grame seminte crude de floarea soarelui
100 grame de migdale crude
zeama de la o jumatate de lamaie
8-10 bucati de usturoi ( sau dupa preferinta )
busuioc, oregano, un praf de sare
200 ml suc de rosii

Se pun in blender : semintele de floarea soarelui, migdalele, usturoiul si 100 ml apa calda.
Se amesteca bine, pana rezulta o pasta fina, mai groasa. Adaugam apoi condimentele, zeama de lamaie si treptat sucul de rosii.

Salata de patrunjel o pregatim din:
5 legaturi de patrunjel
zeama de la 1 lamaie
2 linguri ulei dovleac, presat la rece
un praf de sare

Se toaca fin patrunjelul, adaugam restul ingredientelor si se amesteca.
Pe un platou mare asezam cartofii dulci fierbinti iar alaturi de ei sosul si salata de patrunjel.

img_11381

Pofta buna!