E adevărat că atunci când citești eticheta borcanelor de muștar din supermarketuri s-ar putea să te îngrozești de aditivii și coloranții pe care îi vei găsi. Dar muștarul sau pasta de muștar este, de fapt, un sos pe care îl putem face foarte ușor acasă. Cu doar câteva ingrediente de calitate vei înlocui pentru totdeauna muștarul nesănătos pe care îl foloseai până acum.

Ingrediente muștar de casă:

Ingrediente opționale pentru mai multe sortimente (se adaugă în funcție de gust/cantitatea de muștar):

  • hrean ras
  • miere
  • praf de usturoi
  • pudră de ardei iute

Mod de preparare:

Sunt 2 variante:

  1. Pune boabele de mustar in otetul de mere impreuna cu sarea de Himalaya, uleiul de masline si lasa tot amestecul la inmuiat timp de 36-48 ore, la frigider. Boabele de mustar se vor umfla si va parea ca au absorbit toata cantitatea de lichid. Pentru a da mustarului o culoare aurie adauga si turmericul, dupa care toarna tot amestecul intr-un blender si mixeaza bine. In cazul in care iti doresti ca mustarul sa fie mai iute, adauga si hreanul ras (proaspat sau conservat in otet) si amesteca bine totul.
  2. Întâi pisezi bine boabele de muștar (poți folosi un grinder) adaugi uleiul, sarea și lași amestecul la înmuiat 36-48h. Apoi urmezi aceiași pași de mai sus.

Poți realiza din aceeași compoziție mai multe sortimente de muștar, adăugât câte un ingredient în plus:

  1. Muștar dulce – mai adaugi o linguriță de miere
  2. Muștar picant – adaugi, după gust, pudră de ardei iute (sau mix-uri de condimente cu chilli)
  3. Muștar cu usturoi – adaugi o linguriță de praf de usturoi.

Vor rezulta cateva borcane de mustar pline de proprietati si calitati nutritive si chiar si pe placul copiilor. Muștarul trebui lăsa la frigider măcar 2 zile înainte de a fi consumat. Asigură-te că borcanele sunt închise ermetic și pune o linguriță de ulei peste amestec, înainte de a închide capacul.

Pofta buna!