Mierea de Manuka este o miere monoflora, unica in lume, obtinuta de albine din floarea arborelui de Manuka (Leptospermum Scoparium), arbore ce creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeilande.

Inca din cele mai vechi timpuri, mierea de Manuka a fost utilizata pentru calitatile sale deosebite de catre triburile Maori dar si de catre primii colonisti europeni, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna.

Bee-NewZealand-Manola15

In prezent, arborele de Manuka este cultivat si in sud estul Australiei. Deoarece uleiul acestui arbore este un antiseptic extrem de puternic, foarte eficient in curatarea acneei si indepartarea bacteriilor ce provoaca iritatia pielii, automat si mierea obtinuta din florile Manuka are proprietati pe masura.

Cercetarile efectuate in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, au relevat faptul ca mierea de Manuka are de asemenea foarte puternice proprietati antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.

S-a descoperit faptul ca proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka pot varia foarte mult in functie de compozitia chimica a acesteia.

In prezent, in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata in una dintre urmatoarele categorii :

1. Miere de Manuka de consum– fara activitate antibacteriana semnificativa. Aici se incadreaza cea mai mare parte din mierea de Manuka.

2. Miere de Manuka ACTIVA -cu activitate antibacteriana peroxidica ( datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hydrogen). Orice miere are un nivel redus de activitate peroxidica, insa in urma analizelor de laborator s-a constatat ca mierea de Manuka poate ajunge la nivele de activitate foarte ridicata, pana la 30+, nivel neintalnit in alte tipuri de miere. Mierea de Manuka ACTIVA este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la 20+.

3. Miere de Manuka UMF(Unique Manuka Factor ) – cu activitate antibacteriana non-peroxidica, favorizata de prezenta enzimei metilglioxal (MGO), acizilor aromatici, fenolilor si flavonoizilor , precum si a unor serii de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene. Ea este astazi comercializata numai de producatori cu licenta si atestata numai in laboratoare acreditate de Unique Manuka Factor Honey Association. Acest tip de miere este produs de catre albine in cantitati foarte mici si este mierea cea mai scumpa din lume Inca nu s-au descoperit factorii/conditiile care favorizeaza producerea acestui tip de miere de catre albine.

4. Miere de Manuka RAW

Toate mierile Wedderspoon sunt raw insemnand ca nu au fost procesate in nici un fel. Mierile ating in mod natural o temperatura de 42 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura medie dintr-un stup cu albine lucratoare. Mierile RAW arata ca enzimele naturale ale albinelor, antioxidantii, vitaminele si mineralele, precum si gradul de activitate naturala raman prezente in produs nealterate, intacte si nu sunt distruse pe parcursul ambalarii si prelucrarii. Toate tipurile de miere Wedderspoon sunt riguros testate pentru a se asigura ca nu vor contine nicioadata urme de antibiotice si reziduuri chimice.

S-a descoperit ca mierea de Manuka are calitati antibacteriene mai mult decat restul tipurilor de miere. Aceasta activitate antibacteriana este masurata in laborator si ii sunt atribuite numere care indica gradul de putere. Spre exemplu: Mierea de Manuka Activa16+ contine un echivalent de 16% solutie antiseptica. Aceasta activitate este stabila in conditii normale de temperatura si umiditate si o data inceputa nu va inceta.

Il-Miele-Di-Manuka-Proprietà-Curative-ed-Usi

Categorii**:

– Mierea ACTIVA 10-14 sau UMF 5-9 – este ca o miere de consum/mentinere si nu este indicata pentru tratamente.

– Mierea UMF 10+ – nivel de intretinere- este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar dupa tratament si afectiuni usoare si recente ( raceli, dureri de gat, etc). In cazul persoanelor sensibile ( copiii, persoanele in varsta, cei care au reactii adverse la mierea UMF) este recomandat sa se foloseasca mierea de Manuka ACTIVA 20+.

– Mierea UMF 15/16 – nivel util – este indicat pentru tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice). In cazul persoanelor sensibile ( copiii, persoanele in varsta, cei care au reactii adverse la mierea UMF) este recomandat sa se foloseasca mierea de Manuka ACTIVA 25+ sau 30+.

– Mierea UMF 18/20+/25+ nivel superior cu activitate foarte ridicata – se recomanda mai ales in cazul afectiunilor acute sau cronice, care au fost tratate anterior si au o rezistenta sporita la tratamente. Aceasta este mierea cu efectul antibacterian cel mai puternic, dar este si cel mai rar si mai scump tip de miere de Manuka.

Intern

Manuka_Flower_2Cercetatorii au descoperit ca mierea de manuka mai are o proprietate esentiala si anume impiedica bacteriile sa devina rezistente la antibiotice, o insusire de cea mai mare importantain lupta cu germenii patogeni. In plus, mierea de Manuka se numara printre putinele tipuri de miere din lume care pot distruge bacteriile precum Helicobacter pylori (ce cauzeaza ulcerul la stomac), Escherichia coli (una din cauzele comune ale ranilor infectate) si Streptococcus pyogenes (ce cauzeaza durerile in gat) . In cazul Helicobacter Pylori, studiile au aratat ca mierea Manuka activa inhiba dezvoltarea acestei bacterii, fiind de 8 ori mai eficienta decat mierea obisnuita.

De asemenea, se recomanda ca in cazul durerilor de gat sa se consume o lingurita de miere de Manuka la fiecare 2, 3 ore pana la incetarea simptomelor. Se poate dizolva si in ceai cald deoarece nu isi pierde proprietatile antibacteriene.

Afectiuni specifice iernii precum racelile, gripa sau imunitatea scazuta sunt tratate cu succes cu ajutorul mierii de Manuka datorita calitatii sale de antibiotic natural.

Este recomandata si in cazul gingivitelor, problemelor orale, avand efect anticarii si eliminand placa dentara.

Pentru tratarea infectiilor care nu sunt localizate pe tractul digestiv este indicat ca mierea sa fie tinuta in gura, sub limba o perioada de cateva minute si nu inghitita imediat.

Extern

Se poate utiliza miere UMF sterilizata sau creme tratament pe baza de miere UMF. Pentru un plus de eficienta se recomanda a se consuma si miere ACTIVA sau UMF intern pe perioada tratamentului extern. Se recomanda in infectii bacteriene si fungice ale pielii, acnee, eruptii cutanate, iritatia produsa de scutec la bebelusi, dermatite, psoriasis, eczeme, arsuri, taieturi, intepaturi, alte rani minore sau adanci ale pielii, micoze, piciorul atletului, ulcerul diabetic al pielii, abcesele sau leziunile de decubit.

os-beneficios-do-mel-beneficio-nutrientes-15Cercetarile de laborator au demonstrat ca mierea de Manuka UMF isi pastreaza proprietatile antibacteriene dupa sterilizare ( iradiere cu raze Gama), mai bine decat mierea ACTIVA. In consecinta mierea de Manuka UMF 15-18 sterilizata este recomandata pentru tratarea ranilor deschise si in unguente si creme de tratament.

Contraindicatii**:

Mierea de Manuka ACTIVA/ UMF consumata intern NU este indicata pentru copii sub 18 luni. Este important ca femeile insarcinate si care alapteaza sa ceara avizul medicului inainte de a folosi mierea de Manuka ACTIVA/UMF.

Diabet: Studiile clinice au indicat ca mierea de Manuka este o solutie mai buna decat zaharul pentru diabetici, insa persoanele suferinde de diabet trebuie intodeauna sa consulte doctorul inainte de a introduce mierea in dieta lor.

Mod de utilizare*:

ADULTI*:

• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine)

• Tratament: 1 lingurita, 30 min inainte de masa, 3-4 ori pe zi

COPII*:

• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1/2 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine sau in lapte cu cereale/ alte lichide)

• Tratament: 1/2 lingurita 30 min inainte de masa, 2-3 ori pe zi

Cercetarile indica faptul ce rezultatele cele mai bune sunt obtinute cand mierea poate fi folosita in mod natural/ nediluata. Insa nu toate persoanele pot tolera usor mierea , incat uneori este necesar sa fie diluata in lichide sau luata cu o bucatica de paine. Mai ales copii par sa prefere mierea in lichide sau pe paine.

Vezi gama completa de miere de Manuka oferita de Vegis.ro

*Doza recomandata poate varia in functie de produs/producator/concentratie. Va rugam sa consultati cu atentie eticheta/prospectul produselor.

**Toate informatiile din acest site sunt publicate cu scop informativ si nu substituie sfaturile sau prescriptiile medicului dumneavoastra sau a oricarui personal medical calificat. Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini cu rolul de a diagnostica sau trata oricare probleme de sanatate sau boala sau de a inlocui medicamentele si tratamentele prescrise de persoanalul medical autorizat.

Miere de Manuka

Miere de Manuka