Kaniwa, sau canihua – cum mai este denumita, este adesea descrisa ca fiind o cereala, dar, in realitate, este de fapt o samanta plina de valori nutritive, inrudita cu binecunoscuta quinoa. Aceasta este originara din Muntii Anzi din Peru si Bolivia, iar in trecut facea parte din alimentatia de baza a populatiei incase, datorita abilitatii sale de a creste si a se dezvolta in climate mai putin prielnice.
Semintele de kaniwa (canihua) sunt de dimensiuni reduse fata de quinoa si prezinta o nuanta rosie-maronie.
Kaniwa este plina de nutrienti, nu contine gluten si este un excelent substitut al graului. O jumatate de ceasca de kaniwa gatita contine 7 grame de proteine, 4 grame de fibre si numai 160 de calorii, fiind o sursa de antioxidanti, vitamina B, fibre, fier, calciu si zinc.
Flavonoizii sunt unii dintre cei mai studiati antioxidanti, iar kaniwa contine din plin flavonoizi precum isorhamnetin si quecertina. Acestia au efect de antiimbatranire asupra pieleii, previn bolile cardiovasculare, inhiba dezvoltarea unor bacterii si virusuri si reduc riscurile unor anumite boli inflamatorii.
Ca si verisoara ei quinoa, canihua este plina de proteine de inalta calitate ce contin cantitati considerabile de amino acizi, avand un continut de 16 % proteine.
Gustul lor este asemanator cu cel de quinoa, dar este mai dulce si se gateste foarte usor. La o cana de seminte se adauga doua cani de apa, se da in clocot, apoi se da focul mai mic si se fierbe acoperit timp de 15-20 de minute, pana cand toata apa este absorbita.
Spre deosebire de quinoa, semintele de kaniwa nu au invelisul de saponina, deci nu este necesara clatirea inainte de gatire. Le puteti gati sub forma de pilaf sau le puteti adauga la salate reci, supe, tocane si aroma sa se combina foarte bine cu pestele. Se poate folosi cu succes la reteta de ardei umpluti. Pot fi macinate in faina, ce poate fi folosita ulterior la paine, patiserii, chiar si la pregatirea ciocolatei calde. Kaniwa poate fi folosita si in locul fainii sau a pesmetului la pregatirea, prajirea pestelui sau a carnii. Pentru o aroma si mai buna va recomandam sa prajiti kaniwa inainte de gatire.
Pentru un mic dejun delicios, amestecati kaniwa cu lapte de migdale, scortisoara macinata, migdale macinate si stafide.
Va propunem o reteta cremoasa de budinca de kaniwa , o combinatie pe cat de dulce, pe atat de nutritiva.
Ingrediente:
1 baton scortisoara
4 cuisoare
1 cana apa
¾ cana faina
1 ¾ lapte praf
1 galbenus
1 cana zahar brun
Intr-o tigaie mica amestecati kaniwa, scortisoara, cuisoarele si apa. Dati in clocot, dupa care acoperiti si dati focul la minim si fierbeti pana se absoarbe toata apa. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca . Indeparati betisorul de scortisoara.
In alta oala de dimensiune medie combinati faina cu o cantitate mica de lapte si amestecati incontinuu pana obtineti o pasta si dispar cocoloasele. Adaugati apoi restul de lapte, galbenusul si zaharul. Dati la foc mic spre mediu si amestecati incontinuu. Compozitia se va ingrosa si atunci e momentul sa adaugati kaniwa fiarta. Continuati sa amestecati pana ajungeti la consistenta dorita. De retinut este faptul ca amestecul va continua sa se ingroase si dupa ce se raceste . Luati oala de pe foc si transferati continutul in boluri mici, pentru a se raci mai repede.