În medicina tradiţională chineză Ganoderma este considerată un ”elixir al nemuririi”, având capacitatea de a creşte longevitatea şi de a vindeca numeroase boli. În China este utilizată de peste 4000 de ani, fiind folosită în tratamentul cancerului, tulburărilor hepatice, hipertensiunii arteriale şi altor maladii. Ganoderma lucidum este o ciupercă din clasa Basidiomycetes, care are în compoziţie peste 200 de substanţe bioactive, ea fiind studiată de oamenii de ştiinţă datorită efectelor farmacodinamice deosebite. Ganoderma este considerată o plantă Rasayana (reîntineritoare) care creşte longevitatea, reduce oboseala mentală şi fizică, menţine vitalitatea organismului, susţine şi modulează sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte performanţele organismului.

Ganoderma beneficii

Top 5 beneficii ale ganodermei

  1. Rol important în prevenirea cancerului:

S-a demonstrat că Ganoderma lucidum stimulează imunitatea și combate proliferarea celulelor canceroase . Unele studii de laborator au arătat, de asemenea, că poate preveni metastazarea cancerului . Mecanismele prin care ciuperca face acest lucru sunt încă necunoscute și se pare că pot viza multe stadii diferite de dezvoltare a cancerului . Ele pot inhiba angiogeneza (formarea vaselor de sânge efectuate pentru a furniza substanțe nutritive pentru a tumorii ), sau pot inhiba migrarea celulelor canceroase si a metastazelor . De asemenea, se crede că ele funcționează prin inducerea și creșterea apoptozei celulelor tumorale . În orice caz, extractele de Ganoderma lucidum sunt deja utilizate în unele produse farmaceutice comerciale pentru a suprima proliferarea celulelor canceroase și migrația. Studiile asupra celulelor cancerului de sân au constatat amestecul de Ganoderma lucidum cu ceai verde mărește puterea cupercii de a întârzia creșterea celulelor canceroase.

2. Suport pentru sistemul imunitar

Ganoderma lucidum poate fi utilă în stimularea sistemului imunitar. În studiile privind pacienții cu tumori avansate, Ganoderma lucidum a fost prescrisă timp de treizeci de zile , iar rezultatele au găsit un efect pozitiv semnificativ asupra sistemului imunitar, cu o creștere a limfocitelor T și reducerea CD8. Pacienții au avut mai putine efecte secundare de la chimioterapie si radiatii, iar recuperarea lor post- operatorie a fost mai ușoară. Cercetarea a constatat, de asemenea, că atunci când este utilizată în mod regulat Ganoderma lucidum crește nivelul de antioxidanți.

3. Sănătatea cardiovasculară

Ganoderma lucidum a fost prescrisă de secole pentru persoanele care suferă de stres și de angină pectorală. Studii în China, a constatat că Ganoderma lucidum ajută la circulația sângelui și scade consumul de oxigen în mușchiul inimii. Oamenii de știință japonezi au făcut descoperiri similare și atribuie aceste beneficii unui lanț de acizi care aparțin triterpenelor , un grup de compuși naturali cunoscuți pentru a reduce tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului  și previne formarea cheagurilor de sânge.

4. Antioxidanți

Ganoderma lucidum este o sursă puternică de antioxidanți. Enciclopedia de Medicina Naturală spune că această ciupercă conține una dintre cele mai mari concentrații de antioxidanți dintre toate alimentele. Polizaharida, complexul polizaharidic peptidă și componentele fenolice ale Ganodermei lucidum sunt motivul pentru care Ganoderma are această concentrație de antioxidanți . Cu toate acestea, cercetările au arătat că peptida Ganoderma lucidum ( BPL ) este componentul antioxidant major al ciupercii .

5. Protecția ficatului

Ganoderma lucidum are un rol important în protejarea ficatului. Într-un studiu al pacienților care suferă de hepatită B și enzime hepatice ( SGOT / SGPT ) și bilirubină , pacienților li s-a administrat timp de trei luni Ganoderma Lucidum. În termen de o lună s-a observat o reducere semnificativă în SGOT și SGPT, iar trei luni mai târziu, toate valorile au ajuns la un nivel acceptat.