Cânepa a fost apreciată de mii de ani în urmă de către civilizaţiile asiatice care utilizau seminţe de canepa sub formă de ulei, pastă, decoct, infuzie sau praf, în diverse reţete curative.

Seminţele de canepa fac parte din categoria celor mai nutritive alimente datorită conţinutului ridicat de proteine, acizi graşi polinesaturati Omega 3 şi Omega 6 şi fibre insolubile. De asemenea, conţin o mare cantitate de vitamina E, minerale ca magneziu, zinc, fier, potasiu, calciu şi fosfor, dar şi microelemente precum crom, thorium, arsenic şi stronţiu.

Acestea sunt mult mai nutritive în comparaţie cu seminţele de in, dovleac, floarea soarelui, susan sau soia, asigurând seminte de canepa decorticateorganismului necesarul zilnic de acizi graşi (în special Omega 3 şi Omega 6). Aceşti acizi sunt foarte importanţi deoarece ne menţin sănătatea şi previn apariţia bolilor cardiovasculare.

Canepa este un adevărat izvor de sănătate aşa că, mai departe vom face o scurtă prezentare a beneficiilor pe care consumul acesteia îl are în organismul nostru.

Beneficii canepa

Aşa cum aminteam anterior, cânepa conţine acid linoleic din familia Omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia Omega 3, numiţi şi acizi graşi esenţiali (AGE), elemente absolut esenţiale pentru o bună funcţionare a corpului uman. Trebuie precizat faptul că aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, aşadar sursa din care îi putem lua este chiar alimentaţia noastră.

Prin urmare, trebuie să consumăm ulei de cânepă deoarece este singurul ulei vegetal în care se găseşte raportul de 3: 1 de Omega 6 şi Omega 3, raport ideal ce menţine vasele de sânge curate, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare.

Studiile au arătat faptul că, din întreg regnul vegetal, cânepa este singura plantă care ne asigură necesarul de ulei canepaproteine, ce sunt 100% asimilate de către corpul uman. S-a constat că 65% din conţinutul său proteic este constituit de edestina, sau proteina globulară. Aceasta este uşor de digerat şi ne ajută în sporirea imunităţii prin stimularea de anticorpi împotriva agenţilor atacatori şi nocivi. Proteina din canepa este bogată în toţi cei 21 de aminoacizi, din care 8 aminoacizi esenţiali nu pot fi sintetizaţi de organismul nostru.

Iată 9 din beneficiile pe care consumul de cânepă le are asupra organismului uman:

  1. Sistemul digestiv: cânepa conţine în proporţie de 92% fibre insolubile, cu rol esenţial în curăţarea tractului digestiv, menţinerea sănătăţii florei intestinale şi înlăturarea constipaţiei;
  2. Menopauză: datorită conţinutului său de acid gamma-linoleic, canepa este recomandată în prevenirea şi tratarea sindromului premenstrual, a simptomele asociate cu menopauza şi menţinerea echilibrului hormonal.
  3. Afecţiuni articulare: artrita reumatoidă poate fi prevenită prin consumul de cânepă deoarece acizii graşi din familia Omega 3 conduc la producerea de prostaglandin 3 (PG3), substanţă cu rol antiiflamator. Seminţele de canepa conţin aceşti acizi graşi, atât de necesari în tratarea pe termen lung a bolilor artritice.
  4. Perioada maternităţii: având în vedere proprietăţile sale nutritive, canepa nu ar trebui să lipsească din dieta viitoarelor mămici, dar şi în timpul alăptării. Studiile au arătat că un nivel crescut de Omega 3 în organismul mămicilor reduce riscul naşterii premature şi implicit duce la o creştere a greutăţii copiilor la naştere. Este indicată şi în alimentaţia bebeluşilor cu vârsta peste 18 luni deoarece conduce la o sporire notabilă a inteligenţei.
  5. Diabet: cânepa este indicată în regimul persoanelor care suferă de diabet deoarece are un index glicemic foarte scăzut, iar elementele sale nutritive atenuează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, surse ştiinţifice arată că 300 mg acid gamma-linoleic elimină înţepăturile şi amorţeala din picioare, simptome specifice diabeticilor.
  6. Stres: stresul este combătut imediat datorită magneziului şi proteinelor de calitate din seminţele de canepa. Acestea sunt recomandate în perioadele solicitante, cu mult stres, readucandu-ne la starea normală de echilibru.
  7. Sistemul cardiovascular: consumul uleiului de canepa are un rol esenţial în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular, prin diminuarea colesterolului precum şi a numărului de trigliceride.
  8. Sănătatea şi frumuseţea pielii: uleiul de cânepă este benefic în menţinerea sănătăţii şi tonusului pielii. Acizii graşi din compoziţie menţin membranele celulelor flexibile şi au proprietăţi antifungice, antivirale şi antibacteriale. S-au întâlnit cazuri de vindecare cu acest ulei în ceea ce priveşte anumite afecţiuni de piele cum ar fi psoriazis sau eczeme.
  9. Sistemul nervos: canepa este benefică în susţinerea echilibrului sistemului nervos. Acizii graşi sunt importanţi pentru menţinerea scutului de mielină, învelişul celulelor nervoase. În ceea ce priveşte copiii, acizii Omega 3 şi Omega 6 contribuie la creşterea armonioasă a creierului precum şi dezvoltarea funcţiilor cognitive. Se recomandă ca adjuvant în cazurile de probleme de compartament precum şi în situaţiile de hiperactivitate.

Cum folosim canepa în alimentaţie?

Dacă aveţi un stil de viaţă sănătos şi obişnuiţi să consumaţi multe salate de legume şi verdeţuri, atunci cu siguranţă uleiul şi seminţele de cânepă vor adăuga o nouă savoare. Se presară o linguriţă sau două în funcţie de preferinţe. Gustul lor este foarte plăcut şi îmbietor, asemănător cu cel al seminţelor de floarea soarelui şi a celor de pin.

Seminţele se pot consuma simple, ca şi gustare, dar combinaţiile în care pot fi folosite sunt nenumărate şi anume: lapte de canepa, creme de fructe, pateuri sau humus. Uleiul de cânepă se poate utiliza ca dresssing pentru salate, dar şi la prepararea sosurilor, a maionezei şi humus-ului.

Îţi propun mai jos o reţetă uşoară şi delicioasă: Humus cu seminte si ulei de canepa

hummus cu seminte si ulei de canepa

Ai nevoie de:

Mod de preparare:

Se utilizează o cană de 250 ml ca instrument de măsură pentru seminţele de cânepă. Se adaugă în blender toate ingredientele cu excepţia uleiului, şi se mixează până rezultă un amestec omogen. Se adaugă apoi 60 ml ulei şi se amestecă bine, după care se adaugă treptat uleiul rămas până se obţine consistenţa dorită, specifică humus-ului. Se toarnă într-un bol, se garniseşte cu pătrunjel şi se savurează cu poftă!

3 lucruri interesante despre cânepă

Ştiai că…

  • Din cânepă se obţine hârtie, textile, plastic biodegradabil, materiale pentru izolaţii şi combustibil ecologic?
  • A fost plantată la Cernobîl datorită capacităţii sale de a reduce efectele distructive ale materialelor radioactive?
  •  Conţine acid linoleic, nutrient prezent şi în laptele matern?

Pe vegis.ro găseşti o gamă bogată de produse din canepa, inclusiv oferta Canah.

canepa planta