Xylitolul este o susbstanta naturala alba , cristalina , care se gaseste in concentratii mici in fibrele multor fructe si legume, si in concentratii mai mari in coceanul de porumb, in scoarta unor copaci, precum mesteacanul sau in cojile de nuci si alune.structura

Aceasta substanta a fost descoperita in anul 1890 si este un zahar natural, cu cinci legaturi de carbon, si este folosit pentru a inlocui zaharul de masa sau alti indulcitori. Se gaseste in cantitati mici si in corpul uman, acesta producand in fiecare zi, din surse alimentare de la 5 pana la 10 grame prin intermediul metabolismului.

ptr diabeticiXylitolul contine cu 40 % mai putine calorii decat zaharul normal ceea ce conduce la un efect pozitiv in mentinerea greutatii normale a corpului uman. Acesta poate fi utilizat in cantitati moderate si de catre persoanele ce sufera de diabet. Indicele glicemic al xylitolului este extrem de mic, aproximativ 7, spre deosebire de cel al zaharului care este 70-80 sau al glucozei care este de 100.
Beneficiile  xylitolului sunt evidente, astfel utilizarea acestuia conduce la scaderea riscului complicatiilor cronice in cazul diabetului zaharat. De asemenea, acesta poate avea beneficii si in cazul persoanelor supraponderale, limitand luarea masiva in greutate si putand preveni predispozitia catre diabetul zaharat.

Cercetarile clinice efectuate timp de 35 de ani atesta faptul ca xylitolul este cel mai indicat, din punct de vedere a1425652_462199107223991_134569799_n sanatatii bucale. Cercetatorii de la universitatea Turku din Finlanda au descoperit ca acest produs are un rol important in igiena cavitatii bucale, in special in ceea ce priveste echilibrul acido-bazic . Consumul regulat de alimente ce contin zahar si amidon poate provoca neplacutele carii dentare. In schimb, xylitolul ajuta la eliminarea placii bacteriene, reduce riscul de aparitie a cariilor dentare, fiind un ajutor de nadejde al dintilor. In plus, acesta favorizeaza transportul calciului in saliva si remineralizeaza smaltului dintilor , scazand astfel frecventa aparitiei cariilor dentare. De aceea, xylitolul este utilizat si in paste de dinti precum si in gume de mestecat, bomboane, ape si sprayuri de gura, cu efect de protectie asupra gurii.

Datorita proprietatior sale antibacteriene, xylitolul se  utilizeaza si in afectiunile ORL, acesta prevenind dezvoltarea bacteriilor si scazand riscul de otite. Astfel, acesta este utilizat si in produse naturale de decongestie nazala, care pot ameliora alergiile ( la polen, poluare ), a rinitelor, sinuzitelor si la decongestia nazala. In contact cu xylitolul, bacteria ce provoaca infectiile cailor respiratorii isi pierde abilitatea de a adera la tesuturi , permitand organismului sa o indeparteze mai usor. De asemenea, studiile au aratat ca utilizarea sprayurilor nazale cu xylitol reduce incidenta aparitiei infectiilor la nivelul urechii.xylitol1

Din punct de vedere gastronomic, principaul avantaj al folosirii xylitolului este faptul ca poate fi folosit in indulcirea bauturilor reci sau calde fara a le modifica gustul sau aspectul. Poate fi utilizat si cu succes in prepararea deserturilor ce necesita procese termice.

Atentie!12427965901498737686No_dogs.svg.hi
Desi este foarte sigur pentru oameni, xylitolul este TOXIC  pentru caini, daca acestia inghit mai mult de 100 miligrame/kg/corp. Acest lucru se datoreaza modului diferit in care cainii metabolizeaza zaharul din sange.