Amaranth-ul supranumit si “floarea nemuritoare si a frumusetii vesnice” de catre poeti precum John Milton in “Paradise Lost”, 1667 sau S.T. Coleridge in “Hope”, 1825, cantata de muzicieni precum Enya, Nighwish, Virgin Steele este o planta medicinala cosmopolita, dar si o cereala foarte veche din America de Sud, folosita de azteci si incasi.

Aceasta cereala, lipsita de gluten a fost cultivata inca de acum 8000 de ani. Denumirea plantei provine din limba greaca unde “amaranthos” inseamna cel care nu se va vesteji. In Grecia Antica era considerata o planta sacra, simbol al nemuririi.

Amaranth Popping, Gluten-free, High Protein Grain CerealIncepand cu anii ’70, amarath-ul a fost redescoperit ca planta benefica pentru sanatate. Pana in prezent, s-au descoperit peste 60 de specii variate, raspandite in zone tropicale precum India, Malaezia, Indonezia, China.

Amaranth-ul face parte din categoria supercerealelor, fiind unul din cele mai nutritive alimente cunoscute, avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovazul sau secara. De asemenea este bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale. Contine 16% proteine pure si este lipsit de gluten.

In urma cercetarilor stiintifice efectuate in 2003 la un institut din Canada, s-a descoperit ca amaranth-ul, atat sub forma de cereala, cat si sub forma de ulei, reduce colesterolul rau din sange cu aproape 22%. Conform cercetarilor, s-a demonstrat faptul ca amaranth-ul reduce nivelul unei lipoproteine foarte periculoase, cu un procent de 21% pana la 50%. Amaranth-ul este mult mai eficient si mai rapid in scaderea colesterolului decat ovazul.

In perioada sarcinii si a lactatiei este foarte recomandat consumul regulat de amaranth. De asemenea, este foarte indicat daca sunteti vegetarian, daca urmati o dieta fara alimente ce contin gluten, daca incercati sa mancati sanatos pentru sanatatea inimii sau urmati un regim alimentar diabetic. amaranth

Este un ingredient unic si neobisnuit, dar in acelasi timp cu o mare valoare nutritiva. Daca in trecut acesta era consumat de catre razboinici si atleti, deoarece le conferea energie si le imbunatatea performantele, astazi el are o gama mult mai larga de recomandari si consumatori. Amaranth-ul are un profil nutritional iesit din comun, si anume, ne ofera fibre dietetice, calciu, fier, vitamine, minerale, lisina, cisteina, precum si aminoacizi si proteine bune. Are un continut foarte redus de sodiu, iar grasimile saturate lipsesc cu desavarsire.

Amaranth-ul este una din putinele cereale ce contine si fitosteroli, ce reduc riscul dezvoltarii celulelor canceroase in organism si previn aparitia a numeroase boli grave.

In ceea ce priveste imbatranirea prematura, consumul regulat de amaranth previne dezechilibrele metabolismului de calciu și fier, ce survin in mod normal la varst inaintata.

Deoarece amaranth-ul se coaguleaza foarte repede la rece, se recomanda a fi consumat cat este cald. Se poate prepara, gati ca oricare alte cereale, dar devine mai lipicios atunci cand este fiert foarte tare, in schimb este deosebit de hranitor. Daca se gateste in oala cu presiune, fierberea amaranth-ului dureaza doar 10 minute. Amaranth-ul se poate combina excelent impreuna cu hrisca, orezul brun, meiul dar si cu porumbul, ceapa si fasolea.