Pentru că iubim produsele din nucă de cocos şi întotdeauna căutăm să îţi oferim alternative sănătoase la alimentele de pe piaţă, astăzi îţi propunem un înlocuitor pentru unul din cele mai folosite produse în bucătărie: făina. Aşa cum probabil ţi-ai dat seama, sugestia noastră în acest sens este faina de cocos care, după cum vei vedea, este mult mai sănătoasă şi net superioară din punct de vedere nutritiv în comparaţie cu alte sortimente.
Cum se obţine făina de cocos
Pe cât de benefică este pentru organism, pe atât de uşor este de obţinut. Procedeul în sine presupune în primă fază răzuirea miezului (a pulpei) din interiorul nucilor şi extragerea laptelui existent. Acesta este uscat în cuptor la o temperatură mică iar ulterior măcinat până la obţinerea unei pudre fine.
Principala caracteristică a făinii de cocos este gradul ridicat de absorbţie, aşadar aceasta trebuie păstrată în recipiente cu capac etanş, a căror închidere perfectă ţine umezeală la distanţă.
Făina de cocos: beneficii
Fie că te-ai săturat de făina albă de grâu, vrei să încerci ceva nou sau ţi-ai propus să găteşti mai sănătos, ia în calcul acest sortiment deoarece:
1. Nu conţine gluten. Intoleranţa la gluten este o afecţiune cu care multe persoane se confruntă; dacă te numeri printre acestea, făina de cocos este exact produsul de care ai nevoie deoarece nu conţine gluten;
2. Susţine sănătatea colonului şi ajută împotriva constipaţiei datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare din compoziţie (o singură linguriţă reprezintă echivalentul a 5 gr de fibre);
3. Este o sursă importantă de proteine şi grăsimi sănătoase necesare organismului uman pentru o funcţionare optimă;
4. Contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge deoarece are un indice glicemic scăzut;
5. Conţine acid lauric, o grăsime saturată sănătoasă care întăreşte sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului şi contribuie la sănătatea, şi implicit frumuseţea pielii;
6. Este săracă în carbohidraţi;
7. Asigură un aport de mangan, substanţă ce contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor, a glandei tiroide, respectiv a sistemului nervos, favorizând totodată o mai bună asimilare a vitaminei C şi altor nutrienţi;
8. Este aromată şi are un gust uşor de nucă de cocos;
9. Poate fi utilizată în prepararea unor deserturi dintre cele mai diverse: biscuiţi, fursecuri, brioşe, clătite, torturi, negrese, alte prăjituri etc. De asemenea, se adaugă şi în sosuri, băuturi de tip smoothie şi aluatul de pâine, fiind folosită şi ca agent de îngroşare în supe şi alte reţete culinare.
Gătitul cu făină de cocos este de cele mai multe ori o provocare pentru toţi cei care sunt obişnuiţi cu făina albă de grâu de pildă. Întrucât nu conţine gluten, aceasta nu este lipicioasă precum alte sortimente, iar datorită gradului ridicat de absorbţie de care vorbeam mai devreme, cantitatea de lichide (iar cel mai des de ouă) din reţete trebuie suplimentată.
Deşi gătitul cu acest aliment poate fi un pic mai pretenţios, merită din plin deoarece făina de cocos este nutritivă şi întotdeauna o alegere inspirată pentru sănătate.
Ce zici, accepţi provocarea noastră de a găti cu făină de cocos? Ţi-am pregătit o selecţie atentă de produse din care să alegi pentru cele mai bune deserturi şi preparate culinare!
[…] pe care il poate avea consumul de faina de cocos, va invit sa cititi articolul celor de la Vegis care pe mine m-a convins sa introduc in alimentatie acest aliment […]
[…] faina de cocos. In caz ca nu ati auzit sau nu ati gatit cu aceasta faina, va invit sa cititi aici cateva lucruri interesante despre aceasta si data viitoare cand faceti cumparaturi sa nu […]